Teet kaiken oikein - jaksatko oman arkesi?

Suorituskeskeisessä maailmassa yhä useammat ovat päällisin puolin hyvinvoivia ihmisiä.  Södään pääsääntöisesti terveellisesti, ollaan fyysisesti hyvässä kunnossa, nukutaan riittävästi, ei tupakoida eikä käytetä liikaa alkoholia, kaikki palikat on kunnossa. Mutta palautuminen onkin poikkeuksellisen heikkoa ilman selkeää syytä. Kun sitten jostakin syystä tulee pysähdys, huomataan ettei olisi jaksanut enää yhtään enempää. Joskus palautuminen voi olla poikkeuksellisen heikkoa, vaikka elämäntavat olisivat kuinka terveelliset. 

Tässä esimerkki 35 vuotiaasta yrittäjä naisesta. Työpäivät venyvät usein omassa yrityksessä normaalia pidemmiksi, jonka vastapainoksi hän urheilee mm. crossfit -treenejä. Myös yöunissa pidetään huolta ja ne ovat keskimäärin 8-9h/yö.

Näyttökuva (26).png

Usein puhutaan lisäämisesti: nuku enemmän, liiku enemmän, syö enemmän kasviksia... Joskus voi kuitenkin kaikki olla liikaa. Ylläolevasta firstbeat mittauksen tulosta katsottaessa ja kysyttäessa koetko olevasi pirteä ja voimissasi, tuli mitattavalle se pysähdyksen hetki. Vaikka kaiken tekee periaatteessa oikein, miten se sopii sinulle ja sinun arkeesi?

Näyttökuva (27).png

Firstbeat mittauksen perusteella mitattavan yöunet olivat tuntimääräisesti riittävät, mutta palautuminen alkoi monta tuntia nukkumaan menon jälkeen. Mittauksen perusteella tehtiin muutamia muutoksia mm. osa crossfit -treeneistä vaihtui joogaan ja pitkiin kävelyhetkiin työpäivän päätteeksi. Hän kävi kirjastossa hakemassa pitkästä aikaa dekkarin, jota lukea ennen nukkumaan menoa ja sillä tavoin rauhoittaa nukkumaan meno.

Jokaisen arki on omanlaisensa. Miten sinä voit? Miten jaksat omassa arjessasi?

Pidä huoli itsestäsi ja jaksat pitää huolta muista :)